Start Nyheter 2019 5 14 Trafiknykterhetens dag

Trafiknykterhetens dag

2019-05-14
Idag är det dagen vi minns alla som inte längre finns med oss på grund av rattfylleri eller som lider till följd av det. Denna dag tänker vi bakåt men arbetar framåt för att alla ska förstå konsekvenserna av rattfylleri och att det aldrig är ok att köra påverkad.

Varje år skadas cirka 1 000 personer allvarligt och cirka 80 personer dör i Sverige på grund av rattfylleri. Räknar man in drograttfylleriet och mörkertalet är siffran betydligt större. Alla som drabbas av rattfylleri har närstående som också får sina liv förändrade för alltid efter en olycka. Många av dem som blåser positivt i polisens sållningsinstrument har ett pågående risk- eller missbruk. I Sverige sker idag c:a 500 fyllekörningar i timmen.

Trafiknykterhetens Dag grundades 2002 och är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleri och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet. Ett större riksevent arrangeras också varje år någonstans i Sverige och på nyheterna talar man om rattfylleri-problematiken och dess konsekvenser i Sverige under hela dagen. Dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet. Huvudarrangörer är MHF och MADD, nätverket för rattfylleridrabbade tillsammans med ett flertal samarbetspartners.

MHF-Ungdom | Byängsgränd 8 | 120 40 Stockholm | Tel. 08-55 576 576 | Epost. info@mhf-ungdom.se
Adminlogin