Jörgen Nilsson är engagerad i klubben.
– Gemenskapen är stor, för det är en liten sport, säger han.
Klubben Hawkhills bildades för fem år sedan. Ungdomarna i klubben är 15-16 stycken i åldern tio till 18 år. Jörgen Nilsson är engagerad i klubben som tränare och som pappa. Hans son började med cykeltrial för tre år sedan.
– Jag hade aldrig hört talas om cykeltrial. Min son ville börja och han blev helt fast i sporten, berättar Jörgen Nilsson.
Cykeltrial är en blandning av balans, koncentra-tion och explosivitet. Tävlingsgrenen går ut på att på tid forcera hinder, uppbyggda eller naturliga. Ut-övaren kör på en pilad bana och får inte sätta i fot, hand, pedal, styre eller någon annan del av cykeln förutom däcken. Den som kör cykeltrial bör vara utrustad med hjälm och ryggskydd.
Inom tävlingsgrenen finns det fem klasser, beroende på ålder och förmåga. Cyklarna som används inom cykeltrial saknar sadel och är 26 eller 20 tum.
– Vi har två elitåkare i klubben. Alexander Carlsson och Simone Rishede som båda är 18 år.
Sporten är fysiskt jobbig och Jörgen Nilsson be-skriver cykeltrial som en av de mest konditionskrä-vande sporter han vet.
– För en åskådare ser ut det ut som en dans med cykel. Den som har tittat på parkour eller liknande förstår nog vad jag menar. Plus att det finns en explosivitet. Det är en skön och vacker sport.
Det finns många fördelar med cykeltrial konstaterar Jörgen Nilsson.
– Min son hade problem med att koncentrera sig i skolan. Sedan han börjat med cykeltrial har det blivit mycket bättre. För när du kör måste du verkligen koncentrera dig på rätt saker. Ungdomarna får bättre koncentrationsförmåga och bättre tålamod.
Cykeltrial är en stor sport i Spanien, Italien, Belgien och England. I Sverige har den inte lika många utövare.
– Det är en liten sport i Sverige med bra sammanhållning. Även om alla är konkurrenter, så står alla och hejar på varandra ändå. Det tycker jag är himla roligt, berättar Jörgen Nilsson.
Ungdomarna i Hawkhills tränar två gånger i veckan, det ena passet är tre timmar och det andra två timmar.
– Nästan alla har en liten bana hemma där de nöter hela tiden. De flesta av ungdomarna håller också på med en sport vid sidan om, som fotboll eller innebandy, säger Jörgen Nilsson.
Säsongen sträcker sig från april till september. Ungdomarna åker på träningsläger och deltar i täv-lingar. Fem deltävlingar hålls i Sverige.
– I år kommer finaltävlingen att köras här i Laholm. Men var tävlingarna arrangeras skiftar hela tiden mel-lan de olika klubbarna, berättar Jörgen Nilsson.
Fakta Cykeltrial
Cykeltrial är en bedömningssport, det finns en domare med i banan och en domare vid sidan av. Domaren tittar på om utövaren har gjort något fel, om den exempelvis har satt ned en fot eller en pedal i marken, för ingen annan del än däcken får sättas ned i backen.
Inom tävlingsgrenen finns det fem klasser: N, C, B, A och Elit.
Hindren är från 0 cm upp till, som det står i reglementet, "spektakulärt hinder som ska kunna forceras utan att skada deltagare eller publik".
I Sverige tävlar killar och tjejer i samma klass, det är även tillåtet att ha olika storlek på cykeln. På EM och VM delas dessa klasser upp i herr och dam, samt 20 tum och 26 tum.
Cyklarna som används inom cykeltrial, har en mycket låg ram, ett brett styre samt saknar sadel. De flesta cyklar som används är 20 tum, men intresset för att cykla på 26- tummare ökar.
MHF-Ungdom utfärdar tävlingslicenser för cykeltrial, mer information finns på mhf-ungdom.se
Källa: Jörgen Nilsson