Start Nyheter 2015 4 24 MHF-Ungdom på narkotikapolisens årskonferens

MHF-Ungdom på narkotikapolisens årskonferens

2015-04-24
MHF-Ungdom är under fredag och lördag på plats på Svenska Narkotikapolisföreningens årskonferens i Linköping. Per och Jonas som är före detta missbrukare berättade om narkotikans konsekvenser för 700 högstadie- och gymnasieelever.

MHF-Ungdom finns på plats på årskonferensen som hålls i Konsert och kongress-arenan i Linköping. MHF-Ungdom har en utställning tillsammans med MHF och Forum Ansvar. Montern handlar om vad som kan göras för att stoppa drograttfylleriet. MHF:s rapporter ”Drogfri trafik i Norden” och ”Vad gör vi åt drograttfylleriet?”.

– Med vår medverkan hoppas vi kunna sätta MHF och MHF-Ungdom på kartan som en viktig aktör i arbetet mot drograttfylleri, säger Christer Folkesson, generalsekreterare, som tillsammans med Ulrik Larsson, ordförande, är på plats i Linköping.

MHF-Ungdom är med och sponsrar konferensen och då bland annat en föreläsning om narkotikans konsekvenser. Per och Jonas berättade om hur deras liv som missbrukare såg ut för högstadie- och gymnsieelever.

– Eleverna blev väldigt tagna av Per och Jonas berättelser. De var väldigt rakt på sak och lindade in inte saker utan berättar hur det är. Eleverna fick en ordentlig kunskap om narkotikans konsekvenser, rapporterar Christer Folkesson.

Per och Jonas är i dag fria från sitt missbruk. Båda poängterade att de har haft en bra uppväxt i trygga familjer och att de inte kan skylla sitt missbruk på en dålig bakgrund.

Per började som åttaåring att ta cannabis och så småningom andra droger. Han missbrukade tills han var i 20-årsåldern. I dag är han i 50-årsåldern och har fått många skador som en följd av sitt missbruk, bland annat har han problem med närminnet. Av de vänner som fanns i hans krets när han missbrukade lever ingen i dag.

Jonas började ta ett narkotiskt preparat för att han jobbade för mycket och var stressad. Han fick då kontakt med psykiatrin. När han kom in där fick han tag i nya narkotiska preparat.

Både Per och Jonas hoppas att ingen ungdom eller familj ska behöva hamna i samma situation som dem.

– En av killarna berättade om en episod, när han fått veta att en av hans tidigare kompisar var intagen och hade fått en haschpsykos. Kompisen var intagen hos psykiatrin, berättar Christer Folkesson.

Killen hälsade på kompisen, som när han kom dit bara satt i sin säng och gungade fram och tillbaka. Hans blick var lika tom som en dockas ögon. Helt plötsligt får kompisen en hallucination och försöker strypa honom.

– En psykos kan du få första gången du röker hasch eller andra gången eller när som helst, säger Christer Folkesson.
Mari Haglund 

 

MHF-Ungdom | Byängsgränd 8 | 120 40 Stockholm | Tel. 08-55 576 576 | Epost. info@mhf-ungdom.se
Adminlogin